Koliko je vazduh u Leskovcu opasan po zdravlje?

Koliko je vazduh u Leskovcu opasan po zdravlje?

Merenja PM 10 čestica u vazduhu nastavljena su na teritoriji Leskovca tokom oktobra. Prekoračenje dozvoljenih vrednosti evidentirano je u svih sedam dana kad su vršena merenja.

Ovo je još jedan pokazatelj da u Leskovcu vazduh nije prve kategorije kako to kažu zvanični dokumenti i da je neophodno hitno preduzeti adekvatne mere na poboljšavanju njegovog kvaliteta.

Zašto su ovi podaci zabrinjavajući? PM čestice dokazano imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi, prvenstveno kardiovaskularne bolesti i respiratorna oboljenja. U slučaju dugotrajne izloženosti, kakva je u Leskovcu, mogu uticati na povećanje krvnog pritiska, izazivanje srčanog ili moždanog udara i dovesti do prerane smrti.

Zagađenje vazduha izazove 11.000 prevremenih smrti godišnje u Srbiji. Ovo je podatak iz Programa zaštite vazduha, koji je izradilo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kako bi Leskovac počeo da diše punim plućima, Tim 42 pokreće dijalog za bolji vazduh, u cilju uključivanja svih aktera na lokalu u unapređenje kvaliteta vazduha: lokalne samouprave, obrazovnih ustanova, privrede, građana i udruženja.

Projekat Dijalog za bolji vazduh se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran Tim 42.

Udruženje građana Tim 42