Gradska uprava grada Leskovca zatražila uvođenje automatske merne stanice za merenje PM čestica

Gradska uprava grada Leskovca zatražila uvođenje automatske merne stanice za merenje PM čestica

Na internet stranici Agencije za zaštitu životne sredine možete pronaći podatke automatskog monitoringa kvaiteta vazduha sa raznih mernih stanica na teritoriji Republike Srbije. Na ovaj način građani i građanke mogu dobiti blagovremenu informaciju o tome kolika je trenutna zagađenost vazduha i prilagoditi svoje aktivnosti tj. zaštititi se adekvatno od uticaja zagađenja.

Međutim, grad Leskovac još uvek nije na ovoj listi. Prema izjavi Milenka Jovanovića, bivšeg načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, to je zato što nadležni u Leskovcu nisu bili zainteresovani za uspostavljanje ovog monitoringa.

Nadamo se da će se situacija uskoro promeniti. Nakon inicijative Tima 42 kojoj se priključilo više hiljada građana, Gradska uprava grada Leskovca zatražila je u decembru 2021. godine uvođenje automatske merne stanice od Ministarstva za zaštitu životne sredine kako bi praćenje kvaliteta vazduha i njegovo ocenjivanje bilo u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

S obzirom da je ovo jedan od zahteva naše kampanje sprovedene prošle godine, Tim 42 će ovih dana poslati upit nadležnom ministarstvu kako bismo dobili informaciju koji je rok za razmatranje jedne ovakve molbe jer je prošlo tri i po meseca od njenog upućivanja.


Udruženje građana Tim 42