Kako vazduh u Leskovcu utiče na zdravlje?

Kako vazduh u Leskovcu utiče na zdravlje?

Poslednji izveštaj o koncentracijama PM 10 čestica u Leskovcu za 2022. godinu potvrdio nam je ono što smo svi videli i osetili – i u decembru je vazduh bio prekomerno zagađen. Građanska merenja potvrđuju rezultate zvaničnih.

Zabeležen je novi „rekord“ – 7. i 8. decembra vrednosti ovih čestica bile su četiri puta veće od propisanih.

A kako dugoročna izloženost PM česticama utiče na zdravlje?

U najnovijoj publikaciji Instituta za zdravstvene efekte rađenoj na osnovu zvaničnih podataka monitoringa kvaliteta vazduha i zdravstvene statistike navedeno je da godišnje u Srbiji umre pre vremena 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu. Više nego što je evropski i svetski prosek.

Prema najnovijim istraživanjima, devet odsto neonatalnih smrti se vodi kao posledica aerozagađenja.

Izloženost PM2.5 česticama je povezana sa sedam tipova karcinoma: pluća (posebno nepušača), malignog tumora plućne maramice – mezotelioma, karcinoma analnog dela i tankog creva, mozga (glioblastoma), usne, usne duplje i ždrela, i karcinoma grla.

Dugoročna izloženost PM česticama utiče na povećanje krvnog pritiska, izaziva srčani ili moždani udar.

Projekat Dijalog za bolji vazduh se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran Tim 42.

Udruženje građana Tim 42