Prvi rezultati zvaničnih merenja PM čestica u Leskovcu

Prvi rezultati zvaničnih merenja PM čestica u Leskovcu

Početkom 2022. godine grad Leskovac i nadležno Odeljenje za zaštitu životne sredine je izvršilo indikativna merenja PM10 čestica po prvi put otkad se merenja kvaliteta vazduha vrše na ovoj teritoriji.
Prvi rezultati u januaru i februaru pokazuju da su ove čestice u 11 od 14 dana kada su merenja vršena bile iznad propisanih vrednosti (50 mikrograma po kubnom metru). U dva slučaja su ovi rezultati bili i tri puta veći (24. i 26. februara 2022. godine). Ali lokalna samouprava nije obavestila o tome javnost već je na svojoj internet stranici navela da je vazduh prihvatljiv i dobar.

Ovo samo pokazuje da se u oblasti kvaliteta vazduha ništa značajno nije preduzimalo od strane lokalne samouprave kako bi se stanje poboljšalo, a da informisanje javnosti o tome kada je kvalitet vazduha veoma loš ne fukcioniše adekvatno.

Stručnjaci su odavno identifikovali da PM čestice narušavaju zdravlje i u malim koncentracijama, a pogotovo kada su vrednosti ovako visoke. Infarkt, oboljenja srca, rak pluća samo su neke od bolesti koje su povezane sa zagađenim vazduhom.

Zbog toga je važno što hitnije preduzeti odgovarajuće mere na rešavanju problema jer problem neće nestati. Tim 42 će i u narednom periodu podsećati gradsku upravu na to da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Udruženje građana Tim 42