Tribina: Pričamo o vodi

Tribina: Pričamo o vodi

U Marfi pabu u Leskovcu, 23.05. od 17h održana je panel diskusija pod nazivom „Pričamo o vodi“ u organizaciji udruženja Tim 42. Na panelu je predstavljena publikacija „Curi voda, ali curi i vreme“ autora Strahinje Macića iz inicijative “Pravo na vodu”. Diskusija je obuhvatila ključne probleme i preporuke za unapređenje vodovodnog sistema, kao i pitanja upravljanja akumulacijama i zaštite reka i ekosistema.

Strahinja Macić je u svojoj prezentaciji istakao glavne probleme koji dovode do velikih gubitaka u vodovodnoj mreži, naglašavajući potrebu za hitnim merama unapređenja infrastrukture i efikasnijeg upravljanja vodovodnim resursima.

Marija Simić Savić iz udruženja „Ekomar“ govorila je o značaju monitoringa i upravljanja akumulacijom Barje, kao i drugim akumulacijama u Srbiji, gde je istakla da se akumulacijom Barje upravlja adekvatno i da se monitoring vrši po svim standardima. Simić Savić je istakla važnost kontinuiranog praćenja stanja akumulacija kako bi se osiguralo stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje za lokalno stanovništvo.

Miloš Nikolić iz udruženja „Bitka za Vlasinu“ podelio je istorijat borbe protiv mini hidroelektrana, osvrćući se na desetogodišnji napor u očuvanju slobodnih reka. Nikolić je naglasio izazove s kojima su se suočavali tokom borbe, uključujući pritiske investitora i nedostatak podrške od strane nadležnih institucija.

Panel diskusija je okupila brojne stručnjake, aktiviste i građane zainteresovane za pitanja zaštite i očuvanja vodenih resursa kao i meštane sela Dadince koji se godinama bore protiv mini hidroelektrana.

Udruženje građana Tim 42