„Pamučna pluća“ pokazuju zagađenje vazduha u Leskovcu

„Pamučna pluća“ pokazuju zagađenje vazduha u Leskovcu

Aktivisti udruženja Tim 42 i inicijative „Kreni promeni“ danas su u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Leskovac postavili bilbord sa pamučnim plućima, kako bi ukazali na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu ali i čitavoj Srbiji.

Na bilbordu koji se nalazu u dvorištu Zavoda za javno zdravlje se nalaze platnena pluća u koja mali ventilatori usisavaju vazduh koji svakodnevno udišemo. Želja nam je da građani i građanke Leskovca vide šta udišu.

Bilbord u Leskovcu predstavlja nastavak kampanje „Rešenje za zagađenje“, a jedan je od 20 koji će biti postavljeni širom Srbije.

Zabrinjavajuć je statistički podatak da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi. Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu.


Prema građanskim merenjima, koncentracija PM čestica u Leskovcu je zabrinjavajuće visoka, što pokazuje da je vazduh opasan po zdravlje ljudi.

Tim 42 zagovara da se uvede merenje PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona u vazduhu korišćenjem automatske merne stanice, kao i da se rezultati merenja objavljuju blagovremeno. Oko 900 građana i građanki Leskovca podržalo je svojim potpisom našu inicijativu da se održi javna rasprava na temu zagađenja vazduha. Očekujemo odgovor od nadležnih povodom zahteva za održavanje javne rasprave. Na onlajn platformi je inicijativu do sad podržalo više od 5.000 ljudi.

Zagovaračku kampanju sprovodimo kroz inicijativu “Građani imaju moć” koju sprovodi Crta u saradnji sa USAID.

Udruženje građana Tim 42