“Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja”

“Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja”

Proteklog vikenda smo u Leskovcu organizovali konferenciju “Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja”.

Prvi dan konferencije (petak) posvećen je edukativnim aktivnostima za mlade, jer kroz edukacije pojedinci postaju svesniji svog uticaja na životnu sredinu i motivisani da preduzmu korake ka očuvanju prirode, što je ključno za dugoročno održivu budućnost. 

U subotu je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje održan panel na temu zagađenja vazduha i uticaja na zdravlje. Na panelu su govorili: Dejan Lekić, nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije, međunarodni ekspert za ekologiju i autor aplikacije xEco, dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Vladimir Radosavljević, aktivista iRevolucija iz Valjeva i Nikola Mladenović, istraživač Tima 42. Razgovor je vodila Ana Pecarski iz Tima 42.

Predstavljeni su rezultati zvaničnog i građanskog monitoringa kvaliteta vazduha, najnovija istraživanja o uticaju PM čestica na zdravlje ljudi, analizirane su postojeće javne politike koje regulišu zaštitu životne sredine i dosadašnje aktivnosti na smanjenju aerozagađenja. 

Uz veliku posetu građana, puno korisnih informacija i pitanja, nakon dva i po sata aktivnog razgovora zaključak panela je da je neophodno posvetiti se primeni javnih politika i konkretnijim merama za unapređenje kvaliteta vazduha. 

Treći dan konferencije (nedelja) bio je posvećen sastanku aktivista i aktivistkinja mreže Eko blok, koja okuplja organizacije ujedinjene u borbi za čistiji vazduh. 

Konferencija je organizovana u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji sprovodi Beogradska otvorena. Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Udruženje građana Tim 42